IVV Sint-Vincentius uit Gent schakelt al verschillende jaren een taalcoach van Werkplekarchitect Compaan in om anderstalige stagiairs verpleegkunde te versterken in taal. Ook in coronatijden kunnen ze rekenen op Werkplekarchitect Compaan:
Taalcoach Leen: “Zowel de school en ikzelf schakelen, noodgedwongen, over op begeleiding vanop afstand. We werken via mail, sms, whatsapp en videochat. Naast talige ondersteuning, zoals het nalezen en verbeteren van opdrachten op schrijffouten, zinsbouw of -structuur, luister ik ook naar hoe stagiairs zich voelen, zoek ik mee naar oplossingen waar nodig. Dit doet hen goed.”
Studentenbegeleider Frauke van het IVV Sint-Vincentius: “Onze anderstalige studenten ervaren de taalcoaching als een grote meerwaarde! In de eerste plaats omdat ze natuurlijk veel bijleren op vlak van taal en communicatie. Maar ook omdat het voor hen stress wegneemt: er is iemand extra die hen steunt en de situatie bekijkt vanuit de (taal)bril waarvan zij het gevoel hebben die te missen. Bovendien staat deze persoon niet alleen op een eiland, maar werkt deze nauw samen met de school.”
Taalcoaching biedt, zeker in deze coronatijden, dat extra duwtje in de rug zodat onze stagiairs kunnen focussen op wat nu het belangrijkste is: verplegen.
IVV Sint-Vincentius ondersteunt anderstalige stagiairs verpleegkunde in taal – Compaan
Mijn mijn chef (baas) was niet zeker of ik alle uitgevoerde taken op de werkfiche noteerde. Ook kreeg ik vaak een verkeerd onderdeel van de magazijnier omdat ik niet het juiste woord wist. De taalcoach van Werkplekarchitect Alternatief maakte mijn werkfiche duidelijk en bracht me woordenschat bij met een beeldwoordenboek. Nu zijn ik, mijn chef, de magazijnier en de dames van de facturatie gelukkig. Alles gaat nu goed.
AppliTek schakelde de waardevolle jobcoaching in van Werkplekarchitect I-Diverso toen ze een persoon met Autisme in dienst namen. Het hele team stond zeer open voor de nieuwe medewerker, maar al snel werd duidelijk dat dit niet zo evident was om iemand met ASS te integreren. We botsten op onze eigen grenzen. Bij het omgaan met iemand met ASS is communicatie een kern begrip.
We pasten onze werkprocessen aan en lieten ons hierbij coachen door Werkplekarchitect I-Diverso. Door je als werkgever te laten begeleiden, kan je in je opzet slagen. De meerwaarde van jobcoaching is heel erg duidelijk. Moesten we dit niet gedaan hebben, hadden we onze werknemer al lang opgegeven door onwetendheid van onze kant en weinig feedback van de werknemer.
Nu zijn we trots op wat we bereikt hebben. Iemand begeleiden met ASS vraagt een aparte aanpak en goede begeleiding. Als je dit als bedrijf niet kan bieden loopt die persoon verloren in zijn dagdagelijkse taken. Door het bieden van structuur zijn we nu op een punt gekomen dat we de werknemer zelfstandig kunnen laten werken. Hij weet wat zijn verantwoordelijkheden zijn en functioneert goed binnen het team.
Het beste advies dat we kunnen geven als bedrijf met betrekking tot diversiteit is: niet opgeven! Probeer te luisteren en samen te zoeken naar wat de werknemer nodig heeft.
Marie Huygebaert, senior manager R&D
Zaakvoerder Kursunlu Esan van Dienstencheques B.E.A. is vol lof over haar taalcoach Muzeyyen van Werkplekarchitect Stebo. Ze zou niet zonder kunnen. Kursunlu runt sinds 2007 een dienstencheque-bedrijf in Heusden. Vandaag heeft het bedrijf 142 medewerkers-huishoudhulpen in dienst. Ze geeft aan dat 99% van de medewerkers het Nederlands niet als moedertaal heeft. Van bij de start van het bedrijf werkt ze samen met haar taalcoach.
De taalcoach is heel bereikbaar en heeft een heel goed contact met de medewerkers. Zo coacht de taalcoach de medewerkers in goede communicatie op de werkvloer (mondeling, schriftelijk, afspraken maken,…). Bovendien krijgt de werkgever ondersteuning in het beter overbrengen van informatie. Het aanbod taalcoaching op de werkvloer is gratis en dat is mooi meegenomen.
Marnix Vandenbulcke, zaakvoerder van Artega Activ, erkende dienstenchequeonderneming sinds 2005:
' Wat voor ons echt het verschil maakt, is de job- en taalcoach van Werkplekarchitect Stad Gent. Taalcoach Annelies begeleidt onze anderstalige mensen naargelang hun persoonlijke behoeften. Die trajecten duren zes maand tot een jaar. Dat loopt prima: ik heb er geen omkijken naar en Annelies slaagt erin om onze mensen een basiskennis Nederlands bij te brengen die helpt bij hun tewerkstelling. Na een jaar kunnen zowel wij als de klanten met onze mensen een gesprek voeren in het Nederlands. Dat lukt volgens mij alleen met zo’n individueel traject.’
De job- en taalcoaching die Werkplekarchitect Compaan biedt aan onze medewerkers levert een continue meerwaarde op. Zeker nu in deze coronatijd bewijst dit extra zijn nut. Een externe coach zoals Lieve helpt medewerkers beter omgaan met de impact van deze crisis. Zij helpt vragen, waar zij mee zitten, op te lossen. Zo blijven onze medewerkers gemotiveerd aan de slag!
Nathalie Van Gheluwe, HR-manager bij Culinor Food Group
Sinds anderhalf jaar kennen we bij Tempo-Team @Home twee enthousiaste taalcoaches van Werkplekarchitect Alternatief die zich dagelijks inzetten voor onze huishoudhulpen. Telkens met de glimlach, veel geduld en gouden raad weten zij hoe ze mensen sterk kunnen maken in hun talenten. Intussen hebben we maar liefst 14 succesvolle coachings opgestart. We kijken alvast uit naar een succesvolle samenwerking in de komende jaren.
Umicore is wereldleider in de raffinage en recyclage van edele metalen. In Hoboken herwinnen we 17 metalen, waaronder goud en zilver. We zijn uniek door de waaier van materialen die we kunnen recycleren en de flexibiliteit van onze activiteiten. De materialen die we verwerken, zijn gsm’s, laptops, autokatalysatoren, industriële producten. In onze afdeling Hoboken werken ongeveer 1800 personeelsleden.
In 2017 was er een grote toestroom van vluchtelingen in België. In dat kader hebben wij een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Stad Antwerpen (toen nog OCMW Antwerpen) voor de tewerkstelling van medewerkers artikel 60. Sindsdien hebben we een 25-tal personen een traject aangeboden.
Onze artikel 60 medewerkers hadden voornamelijk een Syrische, Irakese, Afghaanse of Somalische achtergrond waardoor communicatie niet altijd gemakkelijk was. Naast de Nederlandse lessen die zij volgen via de officiële erkende opleidingen, vinden wij het erg belangrijk dat zij ook geïntegreerd worden bij hun vaste collega-arbeiders die vaak enkel het Nederlands machtig zijn. Wij ondervonden snel de noodzaak om hen bijkomend een taalbad te geven om hen het taalgebruik op de werkvloer aan te leren.
Zo kwamen wij terecht bij Werkplekarchitect I-Diverso en werd Sylvie De Buck onze vaste taalcoach voor deze medewerkers. Zij geeft hen, afhankelijk van hun persoonlijke nood, 1 à 2 uur per week les. Zij leert hen specifiek, veiligheid gerelateerd woordgebruik bij Umicore. Dit gaat over onze veiligheidstermen, verschillende beschermingsmiddelen, maar ook de omgangstaal (dialectwoorden) die voor nieuwkomers vaak verwarrend overkomt, komt aan bod. Daarnaast zijn er ook specifieke thema’s waarop zij de medewerkers voorbereidt zoals bv. de terminologie van de theoretische heftruck opleiding.
Onze medewerkers ervaren deze extra lessen als een echte meerwaarde omdat ze zo praktisch gericht zijn. Wij merken dit ook aan de resultaten. De wederzijdse communicatie verloopt een stuk vlotter en bijna iedereen behaalt goede resultaten bij het heftruck examen.
Wij zijn dan ook zeer tevreden van deze resultaten en ook minstens zo tevreden over Sylvie’s enthousiasme. Door de individuele benadering slaagt zij erin om de medewerkers naar een hoger taalniveau te brengen, wat hun zelfvertrouwen ten goede komt.
Greet Van den Eynde (HR Coach) over Nederlands op de werkvloer aangeboden door Werkplekarchitect I-Diverso
Getax is een transport en logistiek bedrijf. Drie van onze werknemers volgden een opleiding taalcoaching op de werkvloer via Werkplekarchitect Alternatief. Onze werknemers en wij zelf hebben dit als zeer positief ervaren :
- Zeer goede voorbereiding.
- Werknemers zijn heel tevreden over de sessies – ook degenen die er eerst wat weigerachtig tegenover stonden.
- Opleiding wordt heel praktijkgericht gegeven en volgens persoonlijke noden van de werknemer.
- Goede communicatie, opvolging en evaluatie.
Als diversiteitsvriendelijke organisatie willen wij maximaal inzetten op taalcoaching voor onze anderstalige medewerkers. De ervaren coaches van Werkplekarchitect Compaan bieden een grote meerwaarde zodat onze medewerkers sterker in hun schoenen staan bij hun klanten en in hun leven. De respectvolle en vriendelijke aanpak zorgt voor een boost in hun eigenwaarde en verhoogt ook de betrokkenheid naar ons als werkgever. Een win-win voor alle partijen! Ann Van Uffel, kantoorverantwoordelijke bij Het Toverstokje in Lede
We zijn al jaren klant bij Werkplekarchitect I-Diverso. Taalcoaching voor anderstalige medewerkers is een win-win voor alle partijen. De medewerkers bloeien open, het zelfvertrouwen om de taal te spreken groeit enorm. Het Nederlands is erg belangrijk voor de medewerkers van GZA Zorg en wonen. De woon- zorgcentra zijn namelijk plekken waar mensen echt wonen. Als werkgever leer je ook veel bij. Je staat er niet altijd bij stil. Maar een job-en taalcoach maakt ons alert op onze eigen gewoonten en drempels. Ook als werkgever kan je door kleine aanpassingen te doen mensen over de streep trekken om Nederlands te durven spreken.
A Zorg en wonen – Leen Stas manager