Wanneer je medewerkers aanwerft die het Nederlands nog niet helemaal onder de knie hebben, is een integratie op de werkvloer niet altijd evident. Hoe zorg je ervoor dat je medewerker alles goed begrijpt? Hoe kan jij je communicatie aanpassen of kleine aanpassingen doen op de werkvloer om je medewerker te helpen? En hoe kan je je medewerker bijstaan en aansporen bij het verwerven van de Nederlandse taal?
Wat?
Bij taalcoaching gaat een taalcoach concreet op de werkvloer aan de slag. Hij zal zoeken naar praktische zaken die de communicatie kunnen verbeteren. Ook zal hij de nieuwe medewerker stimuleren om Nederlands te praten. Hij vereenvoudigt werkinstructies, maakt vaktechnisch jargon begrijpbaar en stelt voor de medewerker een taalactieplan op. De taalcoach zal ook analyseren of er aanpassingen op de werkvloer kunnen aangebracht worden zoals bv pictogrammen of aangepaste handleidingen. Open communicatie met collega's, klanten en leidinggevenden wordt zo mogelijk gemaakt.
Taalcoaching is dé ideale manier om een anderstalige medewerker te ondersteunen zodat deze op korte termijn vlot kan meedraaien op de werkvloer. De focus ligt op het aanleren van meteen toepasbare communicatieve vaardigheden, zodat een direct effect zichtbaar zal zijn.
Op maat
Ieder traject is op maat en afgestemd op de noden en belangen van zowel de werkgever als de werknemer. Taalcoaching kan zowel in groep als individueel gegeven worden.
Een taalcoaching duurt maximum 12 maanden.
Gratis
De taalcoaching is volledig kosteloos wanneer de werknemer(s) minder dan 1 jaar in dienst is/zijn. Wanneer dit niet het geval is, of er een gemengde groep van medewerkers deelneemt, zal de taalcoach een prijsofferte opmaken waarin de voordeligste formule wordt voorgesteld. Hierbij houdt de taalcoach rekening met eventuele tussenkomsten van het sector of vormingsfonds of andere instanties.
Aanvullend aanbod van opleidingen, workshops en adviezen
Ook bieden heel wat Werkplekarchitecten workshops, opleidingen en adviezen voor zowel de werkgever, de anderstalige werknemer, en de Nederlandstalige werknemers.